Takovou odpověď hledá nyní i český fotbal. Ocitl se v marastu, který způsobila aféra s dotacemi.

Ministryně školství Kateřina Valachová vystoupila 9. května v Praze na tiskové konferenci společně s Jindřichem Fryčem, státním tajemníkem, ohledně zadržených v kauze zneužívání sportovních dotací.
Valachová kvůli skandálu zruší program investic do sportu, připraví zcela nový

Shrňme si poslední dění:

Kateřina Valachová v úterý oznámila rezignaci na post ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. A řekla, že fotbalová asociace v nejbližší době nedostane od resortu žádné peníze.

„Bude mít obrovské potíže získat dotace. Je to logické, když patří mezi obviněné," řekla Valachová a dodala: „Není možné garantovat, že jim dál poplynou slíbené finanční prostředky."

Miroslav Pelta, protřelý boss, se ve vazbě asi orosil.

I jeho kolegové, když se to doslechli na Strahově, začali doslova bít na poplach. „Jsme šokováni. Je to pro nás likvidační krok," vzkázali funkcionáři z FAČR v oficiálním prohlášení.

Místopředseda FAČR Roman Berbr
Hledá se mimozemšťan. Berbr odmítá krizovou vládu úředníků

Pro vaši informaci: fotbal má pravidelně rozpočet blížící se jedné miliardě korun. Nevydělá si na sebe. Větší část peněz (přesně to letos mělo být 632 milionů) získává od ministerstva. Teď nemá inkasovat ani korunu.

Změní se to? Těžko – jen si zkuste někoho přemluvit na politické scéně. Zvláště během současné krize.

Jisté je, že investiční program, kterého se týká ona aféra se zatýkáním a výslechy, bude zrušen. Úředníci nyní prověří, kam by měly peníze směřovat.

Co na to další svazy? „My to respektujeme. Chceme však apelovat na to, aby prošetřování skončilo do konce května, kdy vyprší mandát ministryně. Národní sportovní svazy nutně potřebují již schválené finanční prostředky," vzkázala Česká unie sportu.

Politici si uvědomují, že může vzniknout problém. Možná ale netuší, jak velký – blíží se zimní olympiáda. „Budeme postupovat co nejrychleji," poznamenala Valachová.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Předseda českého fotbalu Pelta i náměstkyně Kratochvílová jsou ve vazbě