Trenérská tajenka ve fotbalovém klubu Slovan Liberec je od včerejška vyluštěna. Vedení klubu představilo novou trenérskou dvojici mužstvo povedou na jaře 2015 do bojů o záchranu zkušení kormidelníci Jiří Kotrba a Josef Csaplár.

Podle slov zúčastněných se bude jednat o rovnocenné duo, jako tomu bylo v Liberci v první mistrovské sezoně 2001/02 v podobě dvojice Škorpil Csaplár.

Kotrba s Csaplárem si tento způsob spolupráce již jednou v minulosti vyzkoušeli v Příbrami a byl z toho dosud největší úspěch příbramského fotbalu v podobě 4. místa v lize a postupu do tehdejšího Poháru UEFA.

Oba noví trenéři Liberce včera nespecifikovali rozdělení úkolů, jen prozradili, že konečné slovo při určování sestavy a dalších zásadních záležitostí bude mít starší Kotrba.

V libereckém klubu tím skončilo období bezvládí, které vládlo od skončení podzimní poloviny nejvyšší soutěže po odvolání slovenských trenérů Slováka a Valachoviče. Než bylo rozhodnuto, kdo je nahradí, probíhaly tiskem i mezi veřejností spekulace a padala všemožná jména (Petržela, Rada, Frťala, Vavruška a další), ale vedení vsadilo na zkušenost.

Jiří Kotrba (56 let) se trénování věnuje už přes třicet let a postupně prošel kluby v Českých Budějovicích, Jablonci, Žižkově, Příbrami, Olomouci, Spartě nebo Brně. Působil také u národního týmu do 21 let a mezi jeho největší úspěchy patří zisk mistrovského titulu s pražskou Spartou (2002/03) a vítězství v domácím poháru s Viktorií Žižkov (1993/94) i Jabloncem (1997/98). Naposledy působil jako generální manažer Dynama České Budějovice

To Josef Csaplár (52 let) se vrací do důvěrně známého prostředí. V Liberci působil v letech 2001 až 2003 a hned první rok se výraznou měrou podílel na zisku historicky prvního titulu i na památném tažení pohárovou Evropou. Csaplár trénoval i pražskou Slavii, Příbram nebo Viktorii Žižkov. V zahraničí působil u týmů Panionios Atény a Wisla Plock. Trénoval také mládežnické reprezentační výběry. Fanoušci jej znají rovněž jako vyhledávaného televizního experta.

Jiří Kotrba ke své „inauguraci" včera řekl: „Po krátkém období funkcionaření jsem se chtěl vrátit k trenérskému řemeslu. Odpočinul jsem si, získal jsem nové informace a chuť do trénování. Nabídky Liberce si vážím a když jsem o ní uvažoval, okamžitě napadlo vzít k sobě někoho, kdo zná prostředí. Pepa Csaplár v Liberci žije, trénoval tu a navíc spolu máme za sebou úspěšnou trenérskou štaci v Příbrami. Takže to byla ideální volba a já jsem rád, že ji přijal. Naší hlavním cílem je samozřejmě dostat Slovan co nejdříve ze sestupových příček a zároveň bychom chtěli postoupit co nejdál v Českém poháru, minimálně do finále. Protože v Liberci jsou zvyklí na účast v pohárové Evropě a v domácím poháru na to je stále šance, kterou je potřeba využít. Obecně máme za to, že Liberec má potenciál na více než na podzim výsledkově předvedl, a už vůbec nepatří do bojů o záchranu."

Josefa Csaplára těší, že se po 11 letech vrací do známého prostředí: „Vlastně se vracím domů a těším se. Naše první úkoly jsou postupovat „step by step", dostat se v tabulce co nejrychleji do klidnějších vod a dál se uvidí."

Ohledně změn v kádru byli oba noví trenéři zdrženliví. „Nějaké představy máme, ale nemám rád, když se píše, že trenér vysloveně požaduje po vedení nějakého fotbalistu," zdůraznil Csaplár. „Rozhodně nehodláme dělat nějakou akci „Kulový blesk", ale když to bude možné, na dvou až třech místech bychom rádi posílili."

Sportovní ředitel Nezmar upozornil: „Samozřejmě víme, kde nás na podzim tlačila bota, bylo to třeba v tom, že tým neměl vysloveného lídra typu Radka Kováče. Přání naráží někdy na ekonomickou realitu a teprve uvidíme, co bude možné."

Jiří Kotrba připomněl mládežnickou akademii Slovanu: „Ta akademie funguje a jako první se chceme podívat do ní, do vlastních zdrojů. Jestli už třeba nějaký mladík má na to a zaslouží si, aby dostal šanci v A-mužstvu. A teprve pak bych hledal jinde."

Josef Csaplár ještě zmínil rezervy v útoku: „Když jsme si probírali statistiku z podzimu, vyšlo najevo, že mužstvo dalo deset gólů ve dvou zápasech s Ostravou a na Bohemce, ale třeba v jedenácti jiných vstřelilo dohromady jen tři… To je hrozný nepoměr, nevyrovnanost výkonů a je to o schopnosti prosazovat se pravidelně v pokutovém území. Protože jinak z toho jsou maximálně remízy, kterých měl Slovan na podzim hodně, a ty při tříbodovém systému mnoho nepřinesou."

Zimní přípravu pod novým trenérským vedením zahájí liberečtí fotbalisté 2. ledna 2015.