Čtvrteční utkání s portugalským SC Braga nastavilo fotbalistům i fanouškům Slovanu Liberec zrcadlo, jak vypadá jiný „evropský level" než jaký předváděly v předkolech Hapoel Kirjat Šmona a Hajduk Split.

PROHRA 0:1, jakkoli k ní nemuselo dojít, je zejména důsledkem síly a zkušenosti soupeře, jehož hráči jsou v evropských pohárech jako doma. Narozdíl od řady libereckých borců, kteří v minulé sezoně hráli druhou ligu nebo zahřívali lavičku v té první.

TRENÉR Jindřich Trpišovský, který dal do kupy v neuvěřitelně krátké době konkurenceschopný tým, byl pochopitelně posmutnělý: „Jsem smutný, že jsme nebodovali a nevstoupili dobře do skupiny. Nicméně myslím, že jsme nebyli daleko od bodového zisku a neodehráli jsme špatné utkání."

HLAVNÍ DŮVODY porážky byly zejména čtyři: síla soupeře, nervozita Slovanu v úvodu, nebývale časté ztráty míčů uprostřed pole a neproměňování šancí.

TRPIŠOVSKÝ toto shrnutí rozvedl: „V první půli jsme byli nervózní. Rozhodovalo, kdo dá první gól. Bohužel my jsme dvě své velké šance za stavu 0:0 neproměnili a naopak inkasovali z první velké šance soupeře, navíc z brejkové situace. Říkali jsme si, že si na brejky musíme dát pozor, ale soupeř po naší ztrátě jeden dohrál. Pak jsme měli další šance, ale bohužel žádná v brance neskončila. Myslím, že jsme měli aspoň bod uhrát. Potkali jsme určitě nejsilnější mužstvo v sezoně. Jsem hrdý na naše hráče, že to odehráli takhle. Chtěli jsme hrát aktivně, rozdat si to naplno. Na to, s jakým jsme hráli soupeřem, jsme ho zase do tolika šancí nepustili. Poprvé v sezoně jsme ale nevstřelili branku a bez vstřeleného gólu se nedá vyhrát."

INKASOVANÝ GÓL vzal na sebe pravý obránce Vladimír Coufal, který byl v osudné šedesáté minutě nejblíže skórujícímu Rafovi Silvovi. I když větší chybou byla spíše zbytečná ztráta balonu na středové čáře, které se dopustili jiní hráči. Coufal řekl: „Bylo to hrozně rychlé, ten brejk. Moc jsem nepočítal s tím, že ten jejich hráč odcentruje. Měl jsem hráče za zády, Koubas (brankář Koubek) na mě řval záda, až když zakončovali. Ale měl jsem o něm vědět. Předskočil mě a dal gól do prázdné."

NULOVÝ VSTUP do skupiny F však hráči nepovažují za tragédii. Sám Coufal k tomu poznamenal: „Oni mají tři body, ve hře je dalších patnáct. Když všechno vyhrajeme, tak postoupíme."

KAPITÁN Slovanu David Pavelka dodal: „Paniku bych z toho nedělal, ale mrzí nás to, že jsme to nezvládli. Marseille je jasný favorit skupiny a myslím, že Braga je druhý nejsilnější tým. Je to škoda, nějaké body jsme mohli urvat. U nich to bude otevřené, ale samozřejmě se musíme zaměřit i na další zápasy. Taktické nastavení bylo proti Braze v pohodě, ale asi jsme měli přílišný respekt a nervozita byla znát. Kazili jsme věci, které normálně nekazíme, a nedovolili jsme si takové věci, jaké si jindy dovolíme. Je to dobrá lekce do dalších zápasů."

KOUČ VÍTĚZŮ Paulo Fonseca liberecké mužstvo pochválil: „Myslím, že jsme se utkali s výborným soupeřem. Výhra na úvod venku je důležitá, ale musíme si uvědomit, že jde o vyrovnanou skupinu a každý může porazit každého. Každopádně nás tahle výhra uklidní do dalšího průběhu skupiny."

V ZÁVĚRU čtvrtečního utkání některým domácím fotbalistům tekly nervy a vyplynuly z toho čtyři žluté karty, přičemž ty, které dostali Šural, Kerbr a Pavelka, byly zcela zbytečné. Je potřeba se toho vyvarovat za 3 žluté je v EL stop (karty z předkol se naštěstí smazaly) a další podzimní program bude pro Slovan nabitý, takže je nutné mít k dispozici co nejširší kádr.

PO EVROPĚ musí liberečtí hráči opět přepnout na domácí ligu, zítra hrají s Příbramí. „Vím, že po té pohárové Evropě bývá liga taková jakoby divná, jako utkání s Teplicemi," soudí trenér Trpišovský. „Ve čtvrtek jsme se vydali a teď máme jen dva dny volna, což je krátká doba. Musíme se přeorientovat a chceme navázat na předchozí ligové výsledky." Další program je vskutku zběsilý: ve středu pohár ve Varnsdorfu, příští sobotu liga v Plzni, další čtvrtek EL v Marseille, pak doma Bohemka. a tak dále a tak dále…