Zákrok beka Matějů po ní volal. U Nisy nepanovala spokojenost ani po druhé půli. Plzeň si totiž odvezla v jednom z hitů 6. kola první fotbalové ligy výhru 2:1.

Slovan podal výborný, bojovný výkon. Ocenil ho i kouč Trpišovský, avšak na druhou ligovou výhru v sezoně nestačil. Bohužel. Viktoria bodovala v Liberci podeváté za sebou.

Prvním z klíčových momentů byla 21. minuta. Plzeň se dostala do vedení. Nutno přiznat, že po parádní trefě mladého středopolaře Hromady z 18 metrů. Pravou nohou poslal míč do šibenice – 0:1.

„Naštěstí mi to pěkně sedlo, ale hlavně, že jsme výhru tady v Liberci udrželi," řekl 20letý plzeňský záložník Jakub Hromada po první trefě při západočeském angažmá.
Oba celky vystřelily v prvním poločase na branku jen jednou. „A hned dali gól," litoval 23letý liberecký kapitán Lukáš Pokorný: „Při tom obdrženém gólu jsme špatně pohlídali odražený balon, možná jsme to trochu podcenili…"

„Klíčový moment? První gól strašně rozhodl o zápase. Pak to s nimi honit, to je těžké, protože jsou silní na míči," popsal význam okamžiku liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Druhým z klíčových momentů byla již zmiňovaná neodpískaná penalta z nastavení první půle. Místo vytouženého vyrovnání přišla pouze žlutá karta pro zřejmě faulovaného domácího forvarda Baroše. „Milan spadl, říkal, že penalta byla. Ale nijak jsme to neřešili. Rozhodčí ji neodpískal, nemá cenu se k tomu vracet," uvedl po utkání mezi novináři liberecký záložník Daniel Bartl.

Právě on mohl vyrovnat, ale v 54. minutě z přímého kopu Kozáčikovu branku z 23 metrů překopl. Jen o kousek. Přání fanoušků, kteří skandovali „My chceme gól!" nenaplnil…

A tak přišel osmnáct minut před koncem třetí klíčový moment. Opět se vyplnilo přísloví nedáš – dostaneš. Aktivní výkon liberecké party k vyrovnání nestačil, naopak v 75. minutě přidal gólovou pojistku střelou z blízka na 2:0 svým druhým gólem v sezoně plzeňský útočník Michal Ďuriš. Podíl na něm má i záložník Kopic, který se u levé lajny skvěle uvolnil a poslal parádní centr.

Liberec dokázal šlágr ještě zdramatizovat, když se v 90. minutě po Barošově přiťuknutí dočkal premiérové trefy v české lize rovněž Komličenko. Víc už však Slovan nestihl a prohrál teprve podruhé za posledních 23 domácích ligových zápasů. V obou případech nestačil právě na Plzeň.
V čase 93:16 rozhodčí Julínek odpískal konec střetnutí. Nastartoval radost na plzeňské lavičce i jejich hráčů na hřišti. Ti Liberečtí mezitím posmutněle odcházeli do šatny…

Pokorný si zranil koleno, Karabach nestihne

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): „Myslím, že celkově náš výkon byl hodně dobrý, možná v lize nejlepší v sezoně. Ale bohužel body nemáme. Troufnu si říct, že od první do 90. minuty jsme byli lepší. Myslím, že jsme si za ten výkon nezasloužili prohrát. Ale v Příbrami jsme zase my vyhráli z jedné střely na bránu. S Plzní to máme prostě nějaké zakleté. Takovéhle zápasy s Plzní a Spartou jsou o efektivitě. Jestli to něco rozhodlo, tak pohotovost. Takovou pozici jako měl Hromada, jsme měli my v první půli dvakrát. Pokorný utrpěl zranění kolene, které v tuhle chvíli nevypadá dobře. Snad se to podezření vyvrátí, ale na Karabach nejspíš nebude."
Roman Pivarník (trenér Plzně): „Měli jsme sedm hráčů za národní mužstva a věděli jsme, že zápas po tom srazu nikdy není příjemný. Dali jsme se dohromady až ve čtvrtek. Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, který je na domácí půdě hodně nepříjemný a jeho přechod do útoku je jednoduchý. Jsem rád, že z první akce se nám podařilo dát krásný gól a dokázali jsme poločas uhrát. Byl to zápas, který jsme hodně vydřeli, byl hodně bojovný. O to víc si vážím, že jsme takový zápas dokázali zvládnout. Je to důležité vítězství, abychom byli v kontaktu s čelem tabulky a neměli velký odstup. Doufám, že nám to takhle půjde dál."

6. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 90. Komličenko - 21. Hromada, 75. Ďuriš. Rozhodčí: Julínek - Blažej, Myška. ŽK: Baroš, Ekpai - Hromada, Matějů, Kozáčik, Kopic. Diváci: 5656.

Sestavy:

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Pokorný (79. Nitrianský), Bartošák (73. Komličenko) - Breite - Bartl, Folprecht, Sýkora, Navrátil (62. Ekpai) - Baroš. Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Petržela, Hromada (46. Kace), Hořava, Kopic - Bakoš (61. Poznar), Ďuriš (88. Baránek). Trenér: Pivarník.