Chaos v republikových fotbalových nižších soutěžích se částečně uklidnil poté, co Řídící komise pro Čechy FAČR konečně rozhodla o systému postupů a sestupů v České fotbalové lize a v českých divizích.Z ČFL i ze všech tří divizních skupin bude sestupovat jen po jednom mužstvu. Důvodem je rušení béček, která ve většině klubů přejdou do nově zřízené celorepublikové soutěže juniorských týmů od sezony 2012/13.

Kluby 1. a 2. ligy si sice mohou i po zřízení juniorských týmů svá béčka uchovat, ale zatím jediná Sparta Praha deklarovala, že své B-mužstvo nerozpustí. Úplně jasno však bude až po 31. květnu, což je termín přihlášek klubů do ČFL a divizí pro sezonu 2012/13.

Jisté je, že z ČFL do 2. ligy postupuje Chrudim a opačným směrem putuje z 2. ligy Sparta B.

Na sestupovém místě v ČFL je Letohrad, který ztrácí čtyři kola před koncem 7 bodů na Kladno, 8 na Hlavici, 9 na Liberec B a Písek, 11 na Karlovy Vary a 12 na Českou Lípu, s níž má lepší vzájemné zápasy.

Česká Lípa ani Hlavice tedy ještě nejsou definitivně zachráněné, ale jejich možný sestup je už jen velmi teoretický. Liberec B může být v klidu, protože po sezoně se tento tým ruší.

Pokud jde o divizi, ve skupině B má Český Dub čtyřbodový náskok na poslední Blšany. Je ovšem otázka, jestli Českodubští budou vůbec mít zájem ve čtvrté nejvyšší soutěži pokračovat.

Z divizí budou postupovat do třetí ligy (ČFL) vítězové skupin A, B a C, plus nejlepší celek z druhých míst podle počtu bodů a skóre.

Dnes a zítra se hraje další kolo republikových soutěží a v ČFL nastoupí všechny tři týmy z Libereckého kraje na hřištích soupeřů.

Dnes v 10.15 hodin Slovan Liberec B (v tabulce 15.) v Pardubicích (2.) a Arsenal Česká Lípa (12.) od 14.00 v Kunicích (3.). Zítra SK Hlavice (16.) od 17.00 v Králově Dvoře (10).

Situace v republikových soutěžích zajímá i kluby na krajské úrovni. Ty zatím stále nevědí, na čem jsou.

Pokud by Český Dub nesestoupil, padalo by z libereckého krajského přeboru do I.A třídy jen jedno mužstvo. Může ale nastat situace, že některý klub z Libereckého kraje se do republikových soutěží 2012/13 z finančních důvodů nepřihlásí, jak se to stalo před lety Semilům, a přihlásí se do přeboru. Tím pádem by měl nárok na uvolněné místo z Libereckého kraje další tým, ale protože kromě Nového Boru zatím nikdo z přeboru nejeví o divizi zájem, musel by se buď rozšířit počet sestupujících, nebo by se musel krajský přebor rozšířit na 16 mužstev.