O to, aby to v Ruprechticích, jak se říká, žilo, se stará Spolek ruprechtických sousedů. „Založili jsme ho před 10 lety. Původně šlo o takový sranda-spolek, který by sdružoval občany. Jenže časem jsme se začali setkávat s odmítavým postojem úřadů, když jsme se k něčemu vyjadřovali, tak jsme se nechali zaregistrovat jako občanské sdružení," popisuje zakladatel Martin Valeš.

„Každoročně děláme pouť U Kapličky, velikonoční trhy nebo sousedský bál," rozvádí aktivity spolku Valeš a doplňuje, že v současnosti je ve spolku aktivních asi na dvacet lidí. V červnu organizovali dětský den, měsíc předtím zase Rock festival.

Ne všechny „akce" se ale setkávají s pozitivním ohlasem občanů. „V nonstopu na náměstí je často bordel a navíc se nachází přímo proti škole," říká obyvatelka Ruprechtic Jana Holancová a dodává, že pro děti jdoucí do školy není vhodné potkávat ranní opilce.

„V zimě máme problém s odklízením sněhu, protože zde prohrnují jen hlavní ulice. Když chceme odklidit i jinde, tak si musíme zavolat," popisuje zimní patálie Holancová.

Jako celek se ale místní shodují, že se jim tu žije dobře. Mají blízko do přírody a současně jsou tu k dispozici i potřebné služby jako obchody, škola nebo lékař.

Největším problémem je zimní odklízení sněhu a díry na ulicích, o těch by ale mohl vyprávět i zbytek Liberce. Ruprechtice jsou, jak se zdá, docela dobrým místem pro život.

ANKETA: Co se vám v Ruprechticích líbí a co ne?

Brigita Vondrušková, 79 let

Bydlím tu od svého dětství a myslím si, že tu máme všechno. Je tu cukrárna, lékárna, doktor i obchod. Žádná negativa nevidím.

Stanislava Mlatečková, 57 let

Je tu pohoda. V poslední době dochází i ke stěhování problémových občanů pryč, tím se to tu také lepší. Atmosféra se zde podobá vesnici.

Petra Štěpánková, 25 let

Bydlím tu dva roky a jsem spokojená. Máme to blízko do lesa nebo ke kapličce. Jediné, co mě trochu trápí, jsou přeplněné autobusy.

Jana Kopecká, 24 let

Je to tu klidné. Jediné co bych vytkla je, že u nás v ulici U Obrázku během zimy odhrnují dost pozdě sníh.

Ladislav Berčo, 16 let

Žiji tu od narození a máme tu třeba dobré náměstí, kde si dávám sraz s kámošema. Problémem jsou přeplněné autobusy z města.

Jan Vajsejtl