Setkání na půli cesty. Tak by se dala charakterizovat včerejší společná tisková konference fotbalových klubů FK Jablonec a FC Slovan Liberec před nedělním prvoligovým Podještědským derby.

Uskutečnila se symbolicky na točně tramvajové linky číslo 11, jež od roku 1955 obě města spojuje, ve Vratislavicích nad Nisou. Což je autonomní městský obvod Liberce a otočka se nachází téměř přesně na polovině trasy mezi fotbalovými stadiony Střelnice a U Nisy.

Na jablonecké Střelnici se v neděli 16. srpna od 19.15 hodin uskuteční 43. vzájemný prvoligový duel obou podještědských rivalů a jako obvykle nemá favorita.

Liberec zahájil sezonu o něco lépe, neboť má po třech kolech na svém kontě jednu výhru a dvě remízy a figuruje na 5. místě. Jablonec s jednou výhrou, jednou remízou a jednou porážkou je devátý.

Především však oba týmy minulý týden postoupily přes FC Kodaň, resp. Hapoel Kirjat Šmona do play off kvalifikace o Evropskou ligu a nedělní derby je pro ně generálkou před předčasnými vrcholy podzimní sezony. O čtvrtcích 20. a 27. srpna totiž budou Jablonec proti Ajaxu Amsterdam a Liberec proti Hajduku Split bojovat o postup do základních skupin druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže a tím mimo jiné o „jackpot" v podobě 2 400 000 eur (necelých 66 milionů korun).

Upozaďovat kvůli tomu nedělní derby však podle vyjádření svých osobností ani jeden z klubů nehodlá.

„Derby je vždy speciální zápas, těšíme se na něj a chceme potvrdit dobrý vstup do sezony," ujistil včera fanoušky liberecký kapitán David Pavelka. Jeho protějšek z Jablonce Tomáš Hübschman poznamenal: „Doufám, že přijde hodně lidí a zápas bude mít jako vždy výbornou atmosféru. Derby má vždy samo o sobě velký náboj. To finále poháru nás pořád hodně mrzí, chyběla nám v minulé sezoně nějaká ta trofej…," naráží Hübschman na květnový závěrečný duel Poháru FAČR, v němž Liberec v Mladé Boleslavi zdolal Jablonecké na penalty.

Jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý po svém více než rok starém „přestupu" z Liberce zatím v derby v lize oba zápasy vyhrál a zajistil tím pro Jablonec trofej „Fotbalový Král Podještědí", kterou od loňského podzimu uděluje hejtman Libereckého kraje. „Doufám, že ta cena zůstane na naší straně, že se naplní úsloví do třetice všeho dobrého," věří Šilhavý. „V Liberci jsem pár pátků strávil, podotýkám, že pár krásných pátků, dál mu přeju, hlavně v pohárové Evropě, ale v derby je to samozřejmě soupeř."

Pro libereckého kouče Jindřicha Trpišovského je nedělní zápas premiérovým Podještědským derby. „Jako Pražák jsem vždy vnímal spíš derby Sparta Slavia, ale po pár týdnech tady cítím, jak je zápas Liberce s Jabloncem pro region významný. Těším se a věřím, že to bude přehlídka atraktivního ofenzivního fotbalu, samozřejmě s vítězným koncem pro nás…"

Statisticky vede Slovan Liberec V dosavadní prvoligové historii obou klubů bylo sehráno 42 vzájemných derby. Liberec vyhrál 22x, Jablonec 10x, remízou skončil zápas 10x. V minulé sezoně 2014/15 byl v lize úspěšnější Jablonec. Na podzim zvítězil v Liberci 1:0 (gól dal v 58. minutě Doležal), na jaře doma 2:0 (branky: 48. Kopic, 51. Pospíšil). Liberecký Slovan to sousedům oplatil ve finále Poháru FAČR, které skončilo v Mladé Boleslavi 1:1 (branky: 84. Bakoš 39. Doležal) a na penalty vyhrál Liberec 3:1 (rozhodující penaltu proměnil Šural).