„Před utkáním bych bod bral. Ale vzhledem k tomu, že jsme hráli dlouhou přesilovku, nemohu být spokojen,“ přiznal brněnský trenér Aleš Křeček.

V mrazivém počasí poslední podzimní fotbal k Nise mnoho fanoušků nepřilákal. Dva a půl tisíce diváků je nejslabší návštěvou podzimu 2008 v Liberci.
Jako první se o střelecký pokus postaral v 7. min. liberecký Nezmar. Na hranici pokutového území se obtočil okolo obránce, ale nepřílš prudká rána nedělala brankáři Lejsalovi žádné starosti.

Tutovku však připravil v 12. min. Kerič, který hrál při absenci zraněného Dočkala na pravém kraji liberecké zálohy. Jeho zpětnou přihrávku nezasáhl přesně ani Frejlach, naběhnuvší sám před branku, ani na levé straně Papoušek.

Důležitý moment přinesla 15. minuta. Střeštík fauloval uprostřed hřiště Keriče, ten se do protihráče strčil a brněnský středopolař se teatrálně skácel k zemi. Kerič byl vyloučen. Střeštík dostal žlutou kartu a každý jeho kontakt s míčem byl v dalším průběhu provázen pískáním a bučením libereckého publika. Byla to vůbec první červená karta pro Keriče v jeho fotbalové kariéře.

„Náš hráč říká, že se chtěl bránit, že po něm soupeř šel, ten druhý tvrdí něco opačného. Nepochybně to přihrál, ale divadelní etudu nechci hodnotit,“ vyjádřil se ke klíčové situaci zápasu kouč Liberce Ladislav Škorpil. „Ať se ti, co to budou soudit, podívají na video a řeknou k tomu, co chtějí. Já si jen přeju, aby ten trest nebyl zbytečně přísný, protože ten hoch, tedy Kerič, je hodný, slušný, pracovitý a určitě ho to hodně mrzí.“

Trenér hostů považuje verdikt sudího za odpovídající situaci. „Podle určitých regulí to vyloučení bylo správné. Nějaký kontakt, strčení nebo vražení do protihráče, tam jednoznačně byl. Víc bych k tomu nechtěl nic říkat,“ prohlásil Aleš Křeček na tiskové konferenci po zápase.

Brno se poprvé pokusilo ohrozit libereckou branku v 34. min., Švejnohův pokus ze střední vzdálenosti skončil vysoko nad Hauzrovou brankou. Ve slibnější pozici se po chvilce ocitl Vrána, ale i on střílel nad branku.

Naopak blízko ke gólu byli v 42. min. opět domácí. Nezmar se v tvrdém souboji dokázal uvolnit, přihrál před branku Blažkovi a ten v tísní mířil těsně nad břevno.

Po změně stran byla zpočátku hra vyrovnaná. V 55. min. na Střeštíkův centr jen o krok nedosáhli Došek ani Švejnoha. Domácí Papoušek to zkusil v 59. min. přímo na branku z trestného kopu ze 40 metrů, lehce minul šibenici.

Vášně potom vzplály na hřišti i v hledišti okolo 65. minuty, kdy liberečtí hráči dvakrát důrazně atakovali v soubojích brněnského brankáře Lejsala, jenž byl v očích libereckých diváků rázem dalším „simulantem“. Z potyček vzešly tři žluté karty. Krátce poté zůstal ležet po konfliktu s Blažkem mimo hru Čoupek, což se obešlo bez trestu, ale přidalo to rozbouřeným emocím.

Liberec byl navzdory oslabení aktivnější. Smetanova hlavička v 78. jen o vlásek minula branku. V 83. nastal další incident, po střetu s Gebre Selassiem polehával Dvorník.

Zápas se dohrával ve všeobecně nervózní atmosféře, v nastaveném čase, ale ještě mohl padnout gól na obou stranách! Nejprve v 93. min. brněnský Dos Santos vypálil, Hauzr si poradil. A z protiútoku přišla po centru takřka stoprocentní šance Frejlacha, který zblízka, tísněn obráncem, minul…

„Bylo to atypické utkání, jaké jsem tady za šest let svého působení nezažil,“ svěřil se Ladislav Škorpil. „Veškeré dění ovlivnily dva momenty. První přišel, když jsme měli dát gól z šance, kterou připravil přihrávkou Kerič. Byla to šance tutová, kdy jsme ve dvojici nebyli schopni dopravit míč do prázdné brány. No a kdybychom dali gól, nepřišlo by vyloučení, protože utkání by bylo úplně jiné, míč i hráči by běhali jinudy a Kerič se Střeštíkem by se vůbec nestřetli.. V deseti jsme potom, myslím, předvedli kvalitní výkon. Působili jsme fotbalověji, dokázali jsme se dostat do situací, z kterých jsme mohli rozhodnout. Jinak, na můj vkus byl ten zápas až moc nervózní, zvlášť když se blíží čas vánoční a lidi by měli být na sebe hodní….“

Trenér Křeček si posteskl: „Nevytvořili jsme si žádnou velkou brankovou příležitost, Liberec byl i v deseti nebezpečnější. Proti deseti se sice nehraje dobře, ale za takovou dobu bychom si měli alespoň nějakou šanci vypracovat. “

Statistika: Střely na branku: 2:2. Mimo: 8:5. Rohy: 4:0. Fauly: 16:21. Ofsajdy: 1:4.