Trojice Tomáš Bárta, Josef Háza a Lukáš Jahoda dohromady nastříleli soupeřům v mistrovských soutěžích 89 branek. Vítězný Bárta hraje I. B třídu za Pěnčín u Turnova, Háza z Vesce docílil branky v okresním přeboru a ve stejné soutěži pálil přesně i Jahoda z rezervy Chrastavy. Od nové sezony se všichni tři střelci budou potkávat ve stejné soutěži, protože jak Vesec, tak i Chrastava B do I. B třídy postoupily.

Tomáš Bárta před dvěma lety ještě hrával divizi za Turnov, pak měl dlouhou pauzu a po ní se loni objevil po boku svého otce Jaroslava v I. B třídě. V šestadvaceti letech patří k obávaným střelcům soutěže a v novém ročníku vstřelil hned v prvním utkání proti Lokomotivě Česká Lípa tři ze čtyř branek. „Jsem odchovanec Turnova, hrával jsem dorosteneckou ligu v Jablonci a ještě jako dorostenec nastupoval za dospělé v tehdejším Pěnčín-Turnově. A to jak za divizní áčko, tak i za béčko v krajském přeboru,“ vzpomíná Tomáš. „Kvůli kolenu jsem měl od fotbalu rok a půl pauzu, až jsem se loni dal přemluvit od táty, abych šel s ním kopat do Pěnčína, kde hraje. Už se na hřišti nepotkáváme, protože moc nehraje,“ říká. „V soutěži je tak pět zápasů s vyrovnanými soupeři, pak to je horší. my jsme měli výborné zápasy, jenže v závěru nás kvůli úzkému kádru bylo tak akorát a ani jsme se nescházeli. Mých gólů mohlo být určitě víc, hodně jsem však své šance spaloval. A jestli bych nechtěl zkusit vyšší soutěž? I. B třída mě stačí, máme s klukama dobrou partu a o tom fotbal je,“ uzavírá nejlepší střelec sezony 2016/17.

Ilustrační foto
Fotbalová Jiskra Višňová je rozčarovaná


Pětadvacetiletý Josef Háza (29 branek) se stal nejlepším střelcem okresního přeboru a jeho 29 gólů pomohlo jeho Vesci k postupu do I. B třídy. Přitom jistě mohlo být vstřelených úspěchů více, protože na podzim absolvoval pouze pět zápasů. „Vyřadilo mě zranění, kdy jsem měl natažené postranní křížové vazy. Ale jaro jsem už odehrál celé,“ podotkl vesecký odchovanec a patriot Háza, kterému se povedlo skórovat ve dvou zápasech pětkrát (Hrádek B a Rynoltice B). Jméno Háza patří k Vesci, otec Josef je prezidentem klubu a strýc Radek je místopředsedou, takže je stále pod drobnohledem.

„Ale tlak z jejich strany není. Táta si mě ze srandy dobíral, že on byl tím nejlepším střelcem Vesce. Teď to už pravda není, lepší jsem já a on mě už nedožene,“ připomíná úspěch, ale jubilejní stý gól nevstřelil, o něj se postaral Marek Hejl. V tuto chvíli má Vesec odehrané dva zápasy v I. B třídě. „Je to pro nás vrchol, ale zatím nic moc. V prvním zápase plichta a v Rozstání prohra, když jsme se ani moc nedostali do šancí. Ale je to teprve začátek a ani z mé strany to není ono. Moc jsem nepotrénoval, takže je to fyzicky špatné a docházejí mi síly. Věřím, že za dva týdny to bude lepší a fyzičku naberu i při trénincích s dorostem,“ říká urostlý útočník, který je úspěšným trenérem dorostu, s nímž v kategorii U17 vyhrál krajský přebor. Celkem má s dorostem tři trofeje.

Fotbal. Ilustrační snímek.
Fotbalový dorost ve spodních patrech nějak chybí

Chrastavský Lukáš Jahoda si letos vyzkoušel na 20 minut divizi za áčko. Ale jinak je kmenovým hráčem béčka, které se letos dostalo ze 2. místa v okrese o soutěž výš. V sedmnácti přišel do Chrastavy, tehdy do I. B třídy z Nové Vsi, kde začínal s fotbalem. V uplynulém ročníku odehrál dvacet mistráků a v nich nastřílel 26 gólů. „Těžil jsem hlavně z přihrávek středních záložníků Vávry a Smoly, v každém zápase jsem pravidelně skóroval, hattrick jsem dal Žibřidicím, Hrádku a Višňové. V útoku jsme tvořili dobrou dvojici se Studničkou, který odešel do Bílého Kostela,“ připomíná devětadvacetiletý forvard.

„Postoupit jsme chtěli z okresu již loni, ale pokazili jsme si to a nahoru šlo Jablonné. Letos to z prvního místa opět nešlo. Tam byl Vesec, na který jsme měli ztrátu a dostali jsme od něj naloženo. Ale nakonec se to povedlo aspoň ze druhého místa. Je pravda, že závěr soutěže byl z naší strany příšerný, ale bylo to tím, že odpadla vidina postupu a Vesec měl náskok. Také sestava se dost točila,“ připomíná útočník, který byl v několika případech i na lavičce divizního áčka a častější nominaci by se nebránil. „Vím, že mám jen na lavičku, ale kdybych byl oslovený, asi bych to zkusil. Jsem týmový hráč a chrastavský srdcař, a pro Spartak udělám vše,“ uzavírá střelec.

Vratislavice - Žibřidice 3:6
Okresní fotbal: Žibřidice nakonec přejely Vratislavice, i když prohrávaly