Zázemí pro fanoušky vytvořili organizátoři na Papírovém náměstí. „To je museli poslat zrovna do centra? A ještě jim tady nechali hromadu cihel, které určitě nebudou po nikom házet," zlobí se už od rána Denisa Vondrová, která bydlí hned vedle „Papíráku".

Tam už od rána hlídkují policisté v plné polní a pomalu se sjíždějí fanoušci PAOK Soluň. „Odešel jsem hned, jak začali přicházet. Klienty jsem si nezval," přiznal jeden z živnostníků, který sídlí na náměstí a nechtěl zveřejnit své jméno.

Podle organizátorů bylo však zřízení fanzóny nutné, právě proto, aby v ostatních ulicích Liberce byl klid. "Zde máme zhruba čtyři sta řeckých fanoušků, kteří přijeli z Německa. Jsou ukáznění a patří mezi ty bezproblémové," informoval organizátor fanzóny bývalý fotbalový útočník Luděk Zelenka.

Krátce po polední je ještě ve fanzóně klid. Vousáči v černém popíjejí pivo a sledují staré fotbalové zápasy na velkoplošné televizi.

V 17 hodin odcházejí fanoušci za doprovodu antikonfliktního týmu na stadion U Nisy. Někteří hospodští se rozhodli, že situace využijí, a postavili si na fanzóně stánky s pivem. „Myslím, že prodávají pivo za šedesát korun," směje se jeden z procházejících Liberečanů.

Cestu na stadion razí davu hned několik policejních aut, na klíčových stanovištích jsou připraveni těžkooděnci. Až na malý incident, kdy jeden z fanoušků slovně zaútočí na novináře, vše probíhá v klidu. Antikonfliktní tým má situaci pod kontrolou.

POD DROBNOHLEDEM


Vstup do areálu stadionu je pod drobnohledem. Na místě jsou desítky policistů. Těsně před příchodem na stadion odpálili příznivci řeckého klubu PAOK Soluň několik dělobuchů. „Upřímně jsem se bála, i když vlastně nebylo proč. Jenže 
z té masy lidí pochodujících a vyřvávajících šel vážně strach," řekla jedna z místních obyvatelek, která se vracela domů stejnou cestou jako řečtí fanoušci.

Zázemí pro řecké fanoušky na Papírovém náměstí.Zdroj: Deník/Lenka Brabencová

Mezitím se Papírové náměstí vrátilo do všedního podvečeru. Fanzóna zmizela stejně rychle jako zde ráno vyrostla. „Nic zvláštního se nestalo. Ani tržba se nám nezvýšila. Nakonec si vystačili s občerstvením, které měli připravené," řekla barmanka ze Stereo Café.

Někteří majitelé restaurací, ale z nezvaných návštěvníků radost nemají. „Už se sem trousí. Najali jsme si pro jistotu ochranku," ukazuje servírka Zoo Baru na dva mohutné muže sedící u stolu.

Policie se na příjezd problematických fanoušků řádně připravila. Už předem avizovali, že jich přijede kolem dvou tisíc a dohlížet na ně budou stovky policistů.

„Na místě máme pořádkovou policii, kriminalisty a samozřejmě členy antikonfliktního týmu," ubezpečuje policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Podle ní není problém ani jazyková bariéra. „K dispozici máme desítku kvalifikovaných tlumočníků," dodává.

Řečtí fanoušci přijeli do města většinou autobusy, které parkují ve Winterově ulici. 

Police očekává až 2000 fanoušků z Řecka. Do Liberce přijede až sedm autobusů. Na cestě se už fanoušci stačili porvat v jedné brněnské restauraci. Na Papírovém náměstí mají řečtí fanoušci zázemí. Pořadatelé pro ně připravili lavice se stoly, točí se tu pivo. Nechybí ani drobné občerstvení a hostesky.

Očekává se příjezd až 2000 příznivců hostů. Ti budou mít svou fanzónu na Papírovém náměstí. Zápas omezí parkování v centru Liberce. Dopravní omezení bude platit pro ulice Winterova, Široká, Papírová, Papírové náměstí, Na Poříčí, Na Příkopě, U Stoky, Na Svahu a v ulici Lucemburská. Do těchto míst budou moci až do pátku 6:00 vjíždět jen rezidenti a dopravní obsluha.

„Toto krátkodobé opatření by mělo přispět k rychlejšímu a efektivnějšímu odbavování fanoušků řeckého týmu," uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Policie zároveň doporučuje fanouškům, aby ke vstupu na stadion využili jen vchod z Pavlovic, od dětského dopravního hřiště. Řada příznivců Liberce je zvyklá na stadion U Nisy chodit i z druhé strany, od Růžodolu, tam se ale nyní opravuje most.

Zápas mezi domácím Slovanem Liberec a řeckým soupeřem začíná v 19:00, stadion bude otevřený od 17:00.

Liberec chce navzdory epidemii obrat PAOK

Fotbalisté Liberce dnes odehrají druhý duel základní skupiny Evropské ligy. Slovan přivítá PAOK Soluň a po úvodní remíze 2:2 na hřišti Karabachu by mohl případnou výhrou udělat velmi důležitý krok k vysněnému postupu. Severočechům však přípravu na utkání výrazně zkomplikovalo virové infekční onemocnění většiny hráčů, kvůli němuž byl tým od pátku do úterý v karanténě.

Epidemie postihla okolo patnácti hráčů a potíže měl i realizační tým v čele s hlavním trenérem Jindřichem Trpišovským. Liberec nemohl kvůli karanténě nastoupit k ligovému zápasu v Karviné a soutěžní duel nehrál od minulého pondělí a prohry 0:1 na Slavii. S tréninkem začal tým teprve v úterý odpoledne.

Někteří hráči ještě stále mají potíže. „Samozřejmě je to velká komplikace. Mužstvo dohromady dáme, ale nejsme ideálně vyladěni na zápas," připustil Trpišovský.

„Není to nic příjemného, je to hodně nestandardní. Když to sečtu, ať už menší, či větší potíže mělo 16 hráčů. Určitě to některé zasáhlo a někteří se v utkání neobjeví. Jsme ve stadiu poznávání a definitivní složení uvidíme asi až zítra po dopoledním rozcvičení," doplnil trenér.

Věří, že se tým s následky epidemie popere. „Jak nás to ovlivnilo, uvidíme až v zápase. Samozřejmě nějak nás to postihne a zasáhne. Ale v devět večer se nikdo nebude ptát, co proběhlo. Každého zajímá výsledek. Musíme udělat vše pro to, abychom byli úspěšní," uvedl kouč.

Zápas s PAOK může být klíčem k postupu do jarní vyřazovací fáze, kam projdou první dva týmy ze skupiny. Vedle řeckého celku a Karabachu má Slovan za soupeře ještě favorizovanou Fiorentinu.

„Neříkám, že PAOK není dobrý tým, ale z těch tří soupeřů mi přijde v uvozovkách nejhratelnější. Právě v zápasech s PAOK se může rozhodovat o postupu, chtělo by to v nich uhrát aspoň čtyři body," uvedl Trpišovský.

Slovan navíc i před virózou trápila zranění. Mimo hru je například kapitán Lukáš Pokorný, naopak vrátit do sestavy by se po absenci na Slavii mohl klíčový útočník Milan Baroš, který se podepsal pod oba vstřelené góly v duelu s Karabachem. „Jak říkal trenér, asi až ve čtvrtek dopoledne se rozhodne, kdo bude připraven k utkání. To se týká i mě. Spíš mě limitovalo zranění, tak uvidíme, jak na tom budu," řekl.

Liberec drží v této sezoně Evropské ligy neporazitelnost. PAOK sedm utkání za sebou neprohrál a na úvod skupiny remizoval 0:0 s Fiorentinou. „Slyšeli jsme o problémech Liberce, ale kolikrát když mužstva prodělají podobné potíže, tak je to semkne a naopak posílí. Z naší strany tam nesmí být ani náznak podcenění," řekl srbský kouč Vladimir Ivič.

Zápas od Ještědem má dnes výkop v 19:00.

Trpišovský chce jít do Sparty

Kouč libereckých fotbalistů Jindřich Trpišovský má podle informací ČTK zájem o nabídku stát se novým trenérem Sparty po Zdeňku Ščasném. S Pražany je prý předběžně domluven. Nyní bude záležet na tom, zda dojde k dohodě mezi kluby.

Čtyřicetiletý Trpišovský má totiž v Liberci platnou smlouvu a severočeský klub se ho nechce vzdát. „Můžu potvrdit, že nás Sparta kontaktovala se žádostí o vstup do jednání. Tuto žádost rozhodně budeme respektovat, ale netroufám si odhadnout, jak to dopadne," citoval server rozhlas.cz sportovního ředitele Slovanu Jana Nezmara. „Ve fotbale jsem si dávno zvykl na to, že je všechno možné, ale přiznám se, že ze své pozice sportovního ředitele v této chvíli zástupce po panu Trpišovském nehledám." V květnu o Trpišovského usilovala i Plzeň, ale kouč se rozhodl zůstat v Liberci a prodloužil s ním smlouvu.