Fotbalisté Slovanu Liberec mají také nakročeno k určitému majetkovému profitu. Ale na rozdíl od hraběte Monte Christo by se od Marseillských nechat vyhodit neměli.

Lépe řečeno, vyřadit. Vyřadit z Evropské ligy UEFA.

Již za dva dny, ve čtvrtek 10. prosince, nastoupí od 19 hodin na stadionu U Nisy proti slavnému Olympique Marseille. Vítěz tohoto utkání, přičemž, francouzskému velkoklubu stačí remíza, se dostane do jarní rozhodující fáze soutěže.

A to s sebou kromě slastného pocitu vítěze, prestiže a potěchy fanoušků nese také solidní finanční odměnu pro klub. V tomto případě v přepočtu okolo 30 milionů korun.

FC Slovan již letos vydělal v Evropské lize přes 65 milionů za postup z předkol do základní skupiny plus nějaké ty miliony za získané body. Pokud by postoupil do jarní fáze, měl by šanci na další nemalé bonusy. Ale ten postup není jen o penězích. Je to cíl každého mužstva, které v pohárové Evropě startuje. „Přežít zimu" tzn. zahrát si i na jaře, to už je známkou vysoké fotbalové kvality. Slovanu se to zatím v historii povedlo dvakrát v sezonách 2001/02 a 2013/14.

Letos se o to v Evropské lize pokoušelo pět českých mužstev. Mladá Boleslav a Jablonec nepřešly přes předkola, mistr naší ligy Viktoria Plzeň už je v základní skupině vyřazen a naopak Sparta Praha si už postup zajistila před závěrečným čtvrtečním kolem.

U Slovanu to ve skupině F vyšlo tak, že pozítří si to rozdá s Olympiquem Marseille, vítězem Ligy mistrů z roku 1993, jak se říká „na férovku" v posledním kole. Atraktivní přímý vzájemný duel o postup zajímá celou fotbalovou Evropu.

ČTĚTE TAKÉ Marseille v lize remizovala s Montpellierem.

Naladí výhra nad Slavií na Marseille?

Kapitán Liberce David Pavelka: „Maséry a fyzioterapeuty teď snad čekají i noční směny. Šrámů máme už fakt hodně."

Sedmá domácí ligová výhra podzimu přišla v neděli pro fotbalový Slovan Liberec jako na zavolanou. Po bezvýrazných výkonech i výsledcích v dvojzápase ve Zlíně se zdálo, že liberecká fotbalová mašina je už po náročném podzimu zatavená a příjezd rozjeté Slavie budil obavy.

Nicméně po prohraném poločase pomohla bouřka v kabině ze strany trenéra Trpišovského i střídání a Liberečtí během dvou minut zápas otočili.

„Je to ideální, když prvním dotykem dáte gól Slavii. Jim se vlastně povedlo Zmrhalem to samé. Přišel jsem, abychom to zkusili otočit a to jsme zvládli za pár minut," uvedl útočník Marek Bakoš, který vyrovnal hned po svém příchodu.

Za dvě minuty přidal kapitán David Pavelka druhý gól a stav 2:1 už Slovan udržel.

„Nebyla to úplně lehká pozice, skočilo mi to, hlavně jsem se to snažil trefit k zemi. Hezky to zapadlo," těšilo Pavelku.

Zato to netěšilo brankáře sešívaných Martina Berkovce, který si dělal zálusk na sedmé čisté konto. Jenže si musel nechat zajít chuť. Během duelu v Liberci si nepři- psal jediný těžký zákrok, přesto dvakrát lovil míč ze sítě. „V první půli jsem si nesáhl na míč, pak jsem ho dvakrát lovil ze sítě. Necítím se zrovna dobře," krčil rameny. „Liberec přitom neměl do první vstřelené branky žádnou šanci. A potom se mezi tyče už taky netrefil. Prostě tři minuty hrůzy."

Důležitá vzájemná bilance

Výhra nad Slavií je o to důležitější, že nyní s ní má Liberec lepší bilanci vzájemných zápasů, která, jak známo, na konci ligy rozhoduje o pořadí při rovnosti bodů (srpnový duel v Edenu skončil 2:2). A vzhledem k tomu, že Slovan na podzim porazil doma momentálně třetí Mladou Boleslav (4:2), a Boleslav remizovala se Slavií 1:1, stačí Liberci neprohrát na jaře v městě automobilů a měl by s jistotou nejlepší bilanci i v případné minitabulce těchto tří mužstev, která se podle všeho budou na jaře prát o dvě postupová místa do předkol Evropské ligy (třetí tým konečné prvoligové tabulky jde do 3. předkola, čtvrtý do 2. předkola).

Na řadě je klíčový čtvrtek

Díky druhému poločasu v neděli liberecké mužstvo přemohlo Slavii, přeskočilo ji v tabulce a hlavně se nabudilo před vrcholem podzimu, kterým pro Slovan bude čtvrteční zápas u Nisy proti Marseille v Evropské lize. Obratem proti silnému soupeři se modrobílí naladili tím nejlepším možným způsobem.

David Pavelka o tom soudí: „Žádné velké haló z toho nedělního zápasu dělat nemůžeme. Urvali jsme to vůlí, ale i tak nám to může pomoci, protože vůle bude potřeba i ve čtvrtek. Přijede k nám soupeř, který je fotbalově jinde, a budeme tak muset body urvat vším možným i nemožným."

Do čtvrtka se bude řešit zejména zdravotní stav hráčů Slovanu… „Maséry a fyzioterapeuty teď snad čekají i noční směny. Šrámů máme už fakt hodně," posteskl si liberecký kapitán. „Nakupilo se to přesně ve chvíli, kdy potřebujeme každou nohu a ruku."