Sdruženář liberecké Dukly Miroslav Dvořák, který se loni na podzim zotavoval z následků onemocnění mononukleózou, se po dlouhé pauze připojil k reprezentačnímu týmu na soustředění v Seefeldu a chystá se na první závody v sezoně. Nejspíš by to měla být zastávka ve francouzském Chaux-Neuve. Nejbližší podnik Světového poháru byl přesunutý na 23. a 24. ledna, jestli na závody opravdu dojde, to však kvůli nepřízni počasí není jisté.

Sdruženáři si ještě počkajíOberhofen Sdruženáři budou čekat nejméně o týden déle na další závody Světového poháru. Po zrušení zastávek v Klingenthalu a jiném německém středisku Schonachu ve čtvrtek lyžařská federace FIS odložila kvůli špatným sněhovým podmínkám o týden dva závody ve francouzském Chaux-Neuve. Konat by se měly 23. a 24. 1., ve stejný termín plánoval český svaz mistrovství republiky v Harrachově.
Pokud by se zlepšily podmínky a ve Francii by se závod konal, domácí šampionát by se přesunul na jindy. „Nemělo by cenu, aby se mistrovství republiky konalo bez dvou nejlepších Čechů, samozřejmě by dali přednost Světovému poháru," řekl mluvčí Vladimír Zemánek.
Ve Francii se chtěl do pohárového seriálu vrátit Miroslav Dvořák, který se na podzim zotavoval z následků mononukleózy. Zkušený reprezentant už se připojil k týmu na soustředění v Seefeldu. Zda se Dvořák, Tomáš Portyk a spol. skutečně dočkají závodů v Chaux-Neuve, by měla FIS potvrdit po další kontrole 15. ledna.
Sezonu od počátku narušují rozmary počasí. Nejprve byly v Kuusamu závody zrušeny kvůli větru, pak se v prosinci soutěžilo v Lillehammeru a Ramsau. Následně však Klingenthal a Schonach vypadly z kalendáře kvůli sněhu a sdruženáři mají více než měsíční pauzu.

Sezonu severské kombinace od počátku narušují rozmary počasí. V úplném úvodu v Kuusamu byly závody zrušeny kvůli větru, pak se v prosinci soutěžilo v Lillehammeru a Ramsau. Následně však byly kvůli špatným sněhovým podmínkám zrušeny lednové závody v německých městech Klingenthal a Schonach a sdruženáři mají měsíční soutěžní pauzu. A pokud bude zrušen i SP ve Francii, vrátí se k závodům Dvořák až na domácím šampionátu v Harrachově 23. ledna.

„Bez závodů je těžké udržet u kluků závodní tempo a motivaci. V přípravě vymýšlíme všemožné náhrady, ale není to ono. Velice rádi bychom se s dalšími zahraničními družstvy dohodli v Seefeldu na nějaké kontrolní prověrce," uvedl trenér Vladimír Šmíd. „Je to škoda třeba pro Tomáše Portyka, který nabral před Vánoci výbornou formu a poprvé pronikl do desítky nejlepších," uvedl.

Reprezentační družstvo se pod Šmídovým vedením od pondělí připravuje v Seefeldu, kde jsou vedle Dvořáka a Portyka také Petr Kutal a Martin Zeman. „Podmínky jsou tady výborné. Protože jsme před koncem roku absolvovali kondiční soustředění v Harrachově a běhali i na Horních Mísečkách, do Rakouska jsme teď jeli hlavně skákat. Do přípravy se zapojili všichni včetně Mirka Dvořáka," uvedl Šmíd.

Přestože na můstku Dvořák stál poprvé od září, prý se mu docela dařilo. „Má velkou chuť do tréninku, ale musíme být opatrní a jeho návrat nesmíme uspěchat, i když i na běžkách vypadá poměrně dobře," všiml si kouč. „Chtěli bychom, aby startoval v nejbližším závodě Světového poháru a zúčastnil se třeba jen skokanské části. Důležité však pro něj bude, že opět nasaje závodnickou atmosféru," prohlásil Šmíd.

Dvořák se už na závody těší, neboť od konce září do poloviny prosince nedělal vůbec nic. „Do patra jsem nechodil po schodech, ale jezdil výtahem, takže na návrat k tréninku jsem se už moc těšil a zatím se cítím dobře. Chodím ještě na kontroly, ale testy už ukazují, že jsem vyléčený," prozradil Dvořák.

Připravuje se stejně jako ostatní, jen zatím nedělá vše s plnou intenzitou. „Dva týdny už běhám na lyžích a absolvoval jsem už patnáct skoků a nebylo to tak špatné, jak jsem se domníval. Pokud by se konaly závody ve Francii, chtěl bych startovat. A kdyby mi vyšel skok, asi bych zkusil i běžeckou část," naplánoval si sdruženář Dvořák.