„Předpokládáme, že ze strany některých neukázněných fanoušků může dojít k narušení veřejného pořádku, proto budou v případě výtržností policisté připraveni okamžitě tyto incidenty řešit," ubezpečila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová a dodala, že úkolem policie bude také řešit plynulost v dopravě, aby nedocházelo ke kolizním situacím.

Fanoušci Groningenu na náměstí v Liberci.

Nejrizikovější budou zřejmě odpolední hodiny, kdy budou fanoušci doprovázet fotbalisty na stadion z náměstí dr. Edvarda Beneše. Policie je připravena uzavřít od 15 hodin ulice z centra ke stadionu. Železnou, Valdštejnskou, Chrastavskou a Londýnskou. Pokud bude potřeba, budou zavřeny i po skončení fotbalového utkání. Týkat se to bude i ulice Wintrova, kde budou mít povolený vjezd pouze rezidenti, jinak bude vyhrazena pro parkování autobusů fanoušků. Auta budou moci zaparkovat v areálu LVT, proto zde dojde k zneplatnění pěší zóny. Jak dále upřesnila mluvčí, situaci se přizpůsobí také liberecká MHD. Řidiči budou volit náhradní trasy, aby nedocházelo k časovým prodlevám.

Zatímco na náměstí dr. Edvarda Beneše, odkud fanoušci doprovázejí fotbalisty na stadion, panuje přátelská atmosféra, v Barvířské ulici už létají půllitry. Rozzuřilo je to, že údajně jen v jednom z barů mají pivo Heineken.

Do dohledu nad hulákajícími davy se zapojily jednotky ze tří krajů Libereckého, Ústeckého a Pardubického.

Přímo mezi fanoušky se pak budou pohybovat členové Antikonfliktního týmu, mezi nimiž budou i tlumočníci. Jak zdůraznila Šrýtrová, jejich role bude nezastupitelná, což se už ověřilo u utkání s týmem Hajduku Split. Liberecká policie také nechala vytisknout pro fanoušky cizojazyčný leták, kde najdou všechny základní informace.

České menu pro holandské bafuňáře Napilno nebudou mít ale jen strážci zákona. Na holandské mistry se chystají i v liberecké Plzeňské restauraci, kde se soupeři Slovanu tradičně stravují. „Nechystali jsme žádné speciality typu losos a podobně. Máme tradiční české menu," prozradil majitel známé restaurace Ivan Duleba. Vedení nizozemského Groningenu si bude pochutnávat například na hovězím gulášku, svíčkové na smetaně nebo pečených kachních prsíčkách s červeným a bílým zelím a výběrem knedlíků. Jako sladká tečka přijde palačinka s lesním ovocem, zapíjet se bude červeným a bílým vínem. Z české provenience bude na nápojovém lístku i víno z vinařství Springer, které si tu objednávají politici. A chybět nebude ani pivo, které dalo věhlasné liberecké restauraci název. Plzeňskému už od úterka holdovali v libereckých barech i fanoušci.

Liberec chce proti Groningenu potvrdit výhru z Marseille

Fotbalisty Liberce čeká dnes večer doma proti nizozemskému Groningenu třetí utkání základní fáze Evropské ligy. Díky minulé výhře 1:0 v Marseille získal Slovan první body ve skupině F a proti poslednímu celku tabulky potřebuje nečekaný úspěch z Francie potvrdit. Zápas začne U Nisy ve 21:05.

Liberec je po úvodní domácí porážce 0:1 s Bragou a výhře v Marseille na třetím místě se stejným bodovým ziskem jako francouzský favorit a na vedoucí příčku ztrácí tři body. Nadcházející dvojzápas s papírově nejslabším týmem skupiny Groningenem je proto z hlediska postupu doslova zlomový.

Fotbalisty Liberce čeká večer doma proti nizozemskému Groningenu třetí utkání základní fáze Evropské ligy.

„Zejména domácí utkání bude hodně důležité, co se týče vývoje ve skupině. Potřebujeme je porazit," řekl ČTK liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Groningen nejprve prohrál 0:3 s Marseille a pak podlehl 0:1 v Braze. „Určitě je to nejpřijatelnější soupeř. Jsou o něco míň kvalitní než Marseille a Braga, ale pořád je to výborné mužstvo. Co se týče individuálních dovedností, je to prostě vyspělý tým. U nás v Česku by hrál špičku ligy. Nesmíme je brát jako outsidera skupiny, tak to není," varoval Trpišovský.

Groningen se do Evropské ligy kvalifikoval jako vítěz Nizozemského poháru a základní skupinu pohárů hraje poprvé v historii. „Mají dobré hráče a jako všechny nizozemské týmy se snaží hrát hodně ofenzivně. Vymstilo se jim to s Marseille, kdy prohráli 0:3, ale své šance měli," upozornil Trpišovský.

„Přechod dopředu mají nepříjemný, hrají na tři útočníky, dvě křídla a každá ztráta je proti nim nepříjemná. Ale mají také okénka v obraně, to se nám líbí. Musíme hrát s rozumnou mírou rizika, nesmíme moc ztrácet míče ve středu pole," doplnil liberecký kouč Trpišovský.

Poslední čtyři zápasy Liberce v Evropské lize skončily výsledkem 1:0. Třikrát Slovan tímto skóre zvítězil a jednou prohrál. „Myslím, že to bude hodně utkání o prvním gólu, jako všechna v Evropě. Budeme se snažit, abychom ho dali my," řekl Trpišovský.

Na duely s Groningenem se hodně těší liberecký stoper Ondřej Švejdík, který v nizozemském klubu čtyři roky působil.

„Budou to pro mě speciální zápasy. Hrají typický holandský fotbal. Útočí, útočí a útočí, obranu už tolik neřeší. Naše síla je ve hře po stranách, což by pro nás mohl být recept, jak dát Groningenu góly," mínil Švejdík. Groningen zřejmě bude mít v Liberci velkou podporu, dorazit mají až dva tisíce jeho fanoušků.

ZAJÍMAVOSTI PŘED ZÁPASEM SLOVANU:

Liberec na úvod skupiny podlehl Braze 0:1, ale pak nečekaně vyhrál 1:0 v Marseille

Groningen prohrál 0:3 s Marseille a 0:1 v Braze

Liberec má s nizozemskými soupeři bilanci jedné výhry, jedné prohry a 5 remíz

Groningen v roce 1995 vyhrál v Poháru Intertoto těsně o gól 2:1 v Brně

FC Slovan Liberec v generálce remizoval 1:1 v Olomouci, Groningen porazil 2:1 Tilburg a ukončil sérii 3 soutěžních porážek bez vstřeleného gólu

Liberec skóroval v 17 z 18 soutěžních zápasů této sezony

Liberec vyhrál pět ze šesti zápasů této sezony EL a inkasoval jen 2 góly

poslední 4 zápasy Liberce v EL skončily výsledkem 1:0 (3x výhra, jednou porážka)

Groningen prohrál všech 5 venkovních zápasů této sezony při skóre 0:12

Groningen v pohárech posledních 6 zápasů nezvítězil

Groningen se kvalifikoval do EL jako vítěz Nizozemského poháru, v základní skupině pohárů hraje poprvé v historii

liberecký obránce Švejdík v letech 2006 až 2010 působil v Groningenu

za Liberec hraje nizozemský útočník Luckassen