Pátek měl přinést definitivní rozuzlení a tak se i stalo. Jak se předpokládalo, Kotalova mise končí. „Trénovat mužstvo s vyššími ambicemi by rádo spousta trenérů, mě nevyjímaje," otevřeně prohlásil ve středečním rozhovoru pro Deník a za pár hodin se upsal severočeskému Baumitu.

Devětapadesátiletý Kotal přišel do Hradce před 20. kolem druholigového soutěžního ročníku 2008/2009. Následující sezonu dovedl tým do první ligy. Hradec vedl dosud v 99 utkáních, z nichž 41 skončilo výhrou, 29 remízou a 29 porážkou.

„Klub děkuje trenéru Kotalovi za jeho služby a je si vědom, že jeho zásluhou postoupili votroci po dlouhých sedmi letech mezi fotbalovou elitu a pod jeho vedením odehráli v Gambrinus lize dvě úspěšné sezony. Zároveň mu přeje mnoho úspěchů v jeho novém působišti," stojí v prohlášení hradeckého klubu.

Odcházejícího Václava Kotala od příští sezony v roli hlavního kouče prvoligových fotbalistů FC Hradec Králové nahradí Jiří Plíšek, který na podzim trénoval bosenské Sarajevo, ale v zimě se kvůli rodinným problémům rozhodl vrátit zpátky do Čech.

Devětatřicetiletý Plíšek byl bez angažmá, poté co před čtyřmi měsíci z rodinných důvodů ukončil práci v bosenském Sarajevu.

V Bosně působil i u Željezničaru Sarajevo, odkud si později do Ústí nad Labem a Teplic vytáhl útočníka Edina Džeka, který posléze za více než sto milionů korun odešel do Wolfsburgu a nyní hájí barvy Manchesteru City.

Plíšek strávil v Teplicích tři sezony a v roce 2009 vyhrál se Severočechy domácí pohár. V české lize krátce vedl také Slovácko, předtím připravoval i juniorské reprezentační výběry.