Zkušený obránce se vrací do klubu, kde strávil téměř tři sezony a se kterým slavil v roce 2002 mistrovský titul.

Odešel v roce 2004 do Slavie a poté do rakouského Mattersburgu, kde mu letos skončila smlouva.

Jaké další kluby měly o vás zájem?

Z české ligy Slavia a Zlín, ze zahraničí jsem měl nějaké nabídky ze Slovenska, z Kypru, z francouzské druhé ligy a ze třetí rakouské.

Co nakonec rozhodlo pro liberecký Slovan?

Jedním z důvodů bylo, že Liberec velmi dobře znám. Ve Slovanu jsem prožil svá nejlepší fotbalová léta. Je to ambiciózní a kvalitní tým, myslím, že dobře vedený.
Mělo na vaše rozhodnutí vliv i to, že novým sportovním manažerem Liberce je Josef Jinoch, kterého velmi dobře znáte z Liberce a ze Slavie?

Jééé. To vůbec ne. (smích) Je vlastně pravda, že když jsem šel do Slavie, byl tam Pepa Jinoch a teď je v Liberci, ale to vliv vůbec nemělo. Opravdu ne. To je víceméně náhoda. Z Liberce mě jako první oslovil trenér Michal Zach.

Co vám říkal?

Ptal se, jak se mám, zda jsem volný hráč a zda mám někam namířeno a jestli bych případně zvážil nabídku Liberce. Řekl jsem, že o tom budu přemýšlet. Tak to vzniklo.

Říkal vám také, co od vás očekává?

Asi ode mne bude chtít, abych na hřišti nějakým způsobem prodal zkušenosti, které jsem za svou kariéru nabral.

Co říkáte na loňské čtvrté místo Liberce, o kterém rozhodlo až poslední kolo?

Je to smůla, když mají tři mančafty stejný počet bodů a vy skončíte na tom posledním místě, je to škoda.

Těšíte se na Pohár Intertoto. Slovan zřejmě čeká kazašský soupeř a nejdelší výprava v historii Liberce…

Těším se. Je to vlastně jediná cesta, jak se dostat do Poháru UEFA. Jestli se nepletu, stačí přejít přes dva soupeře. Říkám to dobře?

Ano. Dva týmy a jste ve druhém předkole.

Kdyby se to povedlo, bylo by to určitě zajímavé. Ale bude to těžké. Z Kazachstánu zase takovou radost nemám, protože takové cestování příliš v oblibě nemám. Ale to k tomu patří. Důležité je, aby se vyhrálo.

Z předchozího působení v Liberci znáte hodně hráčů. Mluvil jste již s někým?

Zatím proběhlo jen nějaké hecování se Zbyňkem Hauzrem a Honzou Nezmarem. Teprve před chvílí jsem za klukama dorazil do Františkových Lázní. Prý budu mít drahé zápisné.

Říká se, že jste před třemi lety z Liberce odešel především kvůli novému systému odměňování hráčů. Co je na tom pravdy?

Odešel jsem hlavně proto, že mi v Liberci skončila smlouva a já měl lepší nabídku ze Slavie, kterou jsem využil. Ale tato etapa je za mnou a já se spíše koukám dopředu.

Nelitujete zpětně, že jste odešel? Přeci jen, v Liberci jste dokonce nakoukl do reprezentace…

Určitě toho nelituju. Získal jsem hodně dobrých zkušeností a několikrát jsem dostal i za uši. Ale to je život. Kdybych to vrátil zpátky, asi bych se rozhodl stejně.

Dostal jste párkrát za uši? Co tím myslíte?

No…(smích). Já bych to nechtěl konkretizovat. Možná víte, možná nevíte, na co narážím.

Po skončení v Mattersburgu jste byl volným hráčem. Jak jste se připravoval?

Trénoval jsem individuálně. Ve Zlíně jsem posiloval, běhal. Příprav jsem už zažil hodně, takže vím, co se tak obvykle dělá. Ale je jasné, že to nikdy nenahradí trénink s klukama v mužstvu. Právě proto jsem přijel do Františkových Lázní už teď, abych byl s týmem, i když ještě nic podepsaného není.

Po ochodu do Slavie jste bydlel v pražských Stodůlkách. Přestěhujete se znovu do Liberce?

V Praze jsem skončil již před rokem a rok bydlel v Rakousku. Zázemí mám ve Zlíně, odkud já i manželka pocházíme, ale teď budeme bydlet opět v Liberci. Je to kočovný život, nedá se nic dělat.

Dovedete si představit, že byste v Liberci již zůstal?

To si musíme promyslet s rodinou, ale je to ještě hodně daleko, uvidíme.

Blíží se další díl soudního líčení s Františkem Myslivečkem, který měl údajně před třemi lety uplácet rozhodčího v zápase Liberec – Zlín, ve kterém jste také nastoupil. Sledujete tento případ?

Vím o tom, ale že se to stále řeší, vím až od vás. Myslel jsem, že je to už uzavřené. Nějak se o to nezajímám, jde to mimo mě.