„Je poznat, že tady dříve bylo vlhko, které nyní chybí,“ povzdychla si vedoucí skautského oddílu ve Vracově na Hodonínsku Kateřina Polášková.

Ilustrační foto.
Epidemie chřipky ustupuje. Dětská nemocnice a porodnice ruší zákaz návštěv

Právě v této oblasti zaměstnanci Lesů České republiky v loňském roce vybudovali dvě nové tůně, aby vodu do krajiny vrátili. „Další tůni a vodní nádrž jsme zřídili u Moravského Krumlova, jedna nádrž vznikla u obce Šumná na Znojemsku. Nové vodní plochy sice suchu nezabrání, ale vodní režim v krajině zlepší,“ přiblížila mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Zlepšení v okolí

Starosta Šumné Petr Cejpek snahu lesníků ocenil. „Je důležité, aby voda zůstala tam, kam spadne. Vidím zlepšení v našem okolí,“ řekl.

Prezident Donald Trump obloukem obletěl Brno.
Prezident Trump obloukem obletěl Brno. Letadlo měnilo trasu zřejmě kvůli orkánu

Petr Kupec z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně upozornil, že jižní Morava takových prvků potřebuje mnohem více. „Krajině pomohou tím, že se v nich hromadí voda, která se postupně uvolňuje. Také prospívají drobným živočichům nebo třeba vodním ptákům. Je jich ale velmi málo. Krajina v celém regionu je problematická. Nejhorší situace je zřejmě na Hodonínsku, kde má již stepní charakter,“ podotkl.

Pět minut po dvanácté

Doplnil, že velký problém začínají být také pahorkatiny, kde vysychají prameny. „U nížin je pět minut po dvanácté, u pahorkatin za pět dvanáct,“ zdůraznil.

Zatím neznámý pachatel propíchal o víkendu v Brně pneumatiky třicítce aut.
Víkendové řádění vandala v Líšni. Někdo propíchnul pneumatiky na třicítce aut

Lesníci letos na jižní Moravě plánují opravu dvou vodních nádrží a chtějí obnovit jedenáct dalších. „Nyní také zpracováváme projekt na revitalizaci přirozeného vodního režimu v lokalitě Soutok – Podluží,“ doplnila Jouklová.

Tisíce sazenic

Kromě tůní a mokřad, se Jihomoravané mohou těšit také na to, že holé lesní plochy zaplní stromy. V lužních oblastech v okolí Mikulova, Moravského Krumlova nebo na Znojemsku vysadí lesníci tisíce sazenic dubu. Většinu z nich na podzim.