„Bohužel máme pocit, že veřejnost nebere vykrádání aut příliš vážně,“ řekl pracovník prevence českolipské policie Milan Bradáč. A hodinový průzkum na parkovišti v Tanvaldu a Jablonci to potvrdil.

Potencionální zloděj by si z pestré nabídky vybral. Na viditelných místech nechali majitelé 13 kabelek, 3 notebooky, 11 sportovních tašek, 5 kufříků, 6 mobilních telefonů, 1 fotoaparát a kameru a 5 obalů na doklady. „Ani jednu z těchto věcí by po krádeži pojišťovny nezaplatily. Byly volně přístupné a nejsou součástí auta,“ řekla Dagmar Koutská z odboru komunikace ČP. Ve většině případů by měl zloděj na krádež více jak pět minut. „Rozbití okna. To je otázka několika vteřin,“ dodal Milan Bradáč.

„S kolegy děláme občas kontroly na parkovištích. Je vidět, že jsou lidé opravdu nezodpovědní,“ řekla mluvčí semilské policie Soňa Šídová. Na obchůzkách nachází hlídky i auta, která nejsou zamčená.

Policie každý rok v létě pořádá kampaň, při které upozorňuje řidiče, že auto není trezor. Hodně lidí má ale pocit, že se za pár minut nemůže nic stát. „Odložené věci zloděje lákají. Použijí všechny dostupné metody, jak se do vozidla dostat,“ vyvrátila mylnou představu mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.