Osmičlenná skupina obžalovaných čelí obvinění, že přepravovala drogu z balkánských zemí do Rakouska, Švédska, Velké Británie a Severního Irska.

„Jedna svědkyně se omluvila kvůli angíně, ostatní předvolání se vrátila jako nedoručitelná,“ popsala situaci při včerejším líčení předsedkyně libereckého krajského soudu. „Dva svědky jsem dokonce nechala předvést policií, ta ale na můj požadavek nereagovala,“ pokračovala soudkyně.

Proces s organizovaným gangem tak bude pokračovat až 21. a 22. června. Průtahy kvůli nedostatečné účasti předvolaných osob pak provázejí jednotlivá stání od jejich začátku.

Podle soudního spisu vedení skupiny tvoří dva kosovští Albánci žijící dlouhodobě v Liberci společně s jedním Čechem. Ten je v současné době ve vazbě, protože byl odsouzen za únos a bití spoluobžalovaného kurýra. Starší z albánců, Redep Sejdi, pak je obviněn z manipulace s drogami již podruhé. V předchozím procesu byl pro nedostatek důkazů osvobozen.

Zbylí obžalovaní, kteří jsou dále rozčleněni podle své funkce v gangu, tvrdí že všechny důkazy jsou jen shodou náhod. Za jakým účelem po Evropě a Turecku cestovali vysvětlují různorodě. „Z Istanbulu jsem si dovezl asi deset kusů lepicí pásky. Chtěl jsem ji tu výhodně zpeněžit a také hodně lepím modely,“ vypovídal při minulém soudním líčení jeden z obžalovaných Jiří S.

Kosovskému Albánci Redepu Sejdiovi, jeho krajanovi Hamdi Sejdimu a Pavlu Blechovi hrozí za pašování drog do zahraničí až 15 let vězení. Kromě Sejdiho, Sejdii a Blechy státní zástupkyně viní z obchodování s drogami další čtyři muže a jednu ženu. Sejdia se ocitl před libereckým krajským soudem kvůli heroinu již v letech 2001 a 2002. Drogové obchody se mu ale nepodařilo prokázat. „Bulharští vyšetřovatelé se dopustili velkých procesních chyb a jejich důkazy jsme nemohli použít,“ vysvětlil tehdy soudce Karel Kostelecký.

Důkazy proti Sejdiovi a dalším obžalovaným shromažďovali před novým procesem specialisté z Národní protidrogové centrály čtyři roky. Spolupracovali s kolegy z Rakouska, Británie, Švédska, Švýcarska i Bulharska.